Rituelen

Elke ochtend, terwijl ik je slofjes pak, verstop je je onder mijn dekbed. Ik vraag me dan heel verbaasd af waar je bent, of je misschien al op je blote voetjes en in je pyjama naar school vertrokken bent? Dan vind ik een excuus om onder het dekbed te kijken (of soms om er op te gaan zitten) en kom je lachend tevoorschijn en begin je vrolijk aan de dag.

Op school, aan de deur van de visjesklas, neem je mijn hand stevig vast, ook als je boos op me bent en de hele weg naar school mijn uitgestoken hand weigerde, zodat ik niet zou vergeten om nog eventjes mee de klas in te gaan voor we afscheid nemen (altijd met een dikke knuffel en een dikke kus) en elk ons eigen ding gaan doen.

’s Avonds moet ik bijna altijd voorlezen van Mowgli, heel soms van Maya of Tiny. Als ik op de laatste of voorlaatste bladzijde aanbeland ben, dan zeg je “Ik slaap al”, behalve als je uitzonderijk echt al in slaap gevallen bent.

Het zijn de rituelen van een drie-en-driekwart-jarige, die alles zelf kan en furieus kan reageren als ik toch een klein beetje help om het vooruit te laten gaan, maar die ook nog zo graag gedragen wordt; die afwisselend “stomme mama” en “jij bent mijn aaaaaallerbeste vriend, mama” zegt; die het verschil tussen een stegosaurus en een tyrannosaurus rex kan uitleggen maar steeds vergeet hoeveel jaar ze ook al weer is en mama’s hulp nodig heeft om haar grootste teen te vinden; die zegt “jongensdingen zijn ook voor meisjes, he, mama,” en die een volledig antwoord verwacht op vragen als “wat is er allemaal gezond?” en “welke dieren leven er allemaal in de zee?”

Het zijn rituelen die jij sneller beu zult raken dan ik. Plots (misschien morgen al) zul je het helemaal anders willen doen. Vergeten zul je ze ook sneller dan ik. En dan zeg ik weet je nog dat … en dan moet je lachen om die rare dingen die je deed toen je drie jaar en drie kwart was.

Een gedachte over “Rituelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s