Schrijfwedstrijden – waarom eigenlijk (niet)?

Er worden binnen het Nederlandse taalgebied veel schrijfwedstrijden georganiseerd. Handige (maar onvolledige) overzichtjes vind je op Creatief Schrijven, bij Schrijven Online en op de blog van Odile Schmidt. Waarom zou je hier als (beginnend) schrijver aan willen meedoen? Of net niet? En waar let je op bij het kiezen van een geschikte wedstrijd?

Waarom wel?

  • Een belangrijke motivatie voor mezelf is de deadline die een wedstrijd biedt. Ik moet schrijven, en kan niet eeuwig blijven herschrijven, wil ik die deadline halen. Meedoen aan schrijfwedstrijden kan werken als stok achter de deur.
  • Sommige wedstrijden werken met een thema. Hierdoor word je misschien geïnspireerd om iets te schrijven, waar je anders niet zou opkomen. Het kan ook aanleiding zijn om eens een ander genre, of een andere verhaallengte, te proberen.
  • Een geldprijs (of een interessante prijs in natura, maar kijk dan wel even naar addertjes onder het gras) is natuurlijk altijd meegenomen.
  • Bij sommige wedstrijden kun je een publicatie in een mooie bundel of in een literair tijdschrift winnen. Of zelfs een eigen uitgave in boekvorm, zoals bijvoorbeeld bij de verhalenwedstrijd voor Vlaamse Filmpjes.
  • Bij nog andere wedstrijden krijgt iedere deelnemer een juryrapport met feedback op zijn of haar verhaal. Dit is vooral voor beginnende schrijvers erg aan te raden. Fantastels is een topper op dit vlak.
  • Er zijn ook kleinschaliger wedstrijden waarbij de deelnemers elkaar feedback geven. Ook dit kan erg leerzaam zijn. Het schrijfforum Zinniger Zinnen organiseert jaarlijks zo’n wedstrijd.

Waarom niet?

  • Als je ervoor moet betalen, kijk dan altijd goed waar je geld belandt en wat je ervoor terugkrijgt (bijvoorbeeld een juryrapport of een bundel). Bij twijfel zou ik in dit geval niet meedoen.
  • Is de prijs publicatie, wat wordt daarmee dan bedoeld? Gaat het om een papieren bundel, of een E-book, of worden de verhalen op een openbare website geplaatst? Worden de verhalen geredigeerd? Krijg je een vergoeding voor deze publicatie? Of op zijn minst een gratis auteursexemplaar? Er zijn wedstrijden waarbij elke inzender als “winnaar” wordt uitgeroepen en vervolgens moet (of in het beste geval mag) betalen voor X aantal bundels.
  • Bij sommige wedstrijden moet je je verhaal op internet zetten om mee te doen. Daar is op zich niets op tegen, maar besef wel dat, als je nog iets anders met dit verhaal wil doen (insturen voor een andere wedstrijd, publicatie in een tijdschrift), dit kan gelden als “eerdere publicatie” (wat het reglement voor veel wedstrijden verbiedt, en een tijdschrift wil vaak ook het exclusieve publicatierecht), of je bent hierdoor niet anoniem meer (wat vaak ook gevraagd wordt om wedstrijden eerlijk te laten verlopen).
  • Gaat het om een wedstrijd waarbij het beste verhaal (volgens de jury) beloond wordt, of om een populariteitswedstrijd waarbij je stemmen moet ronselen? Aan dat laatste zou ik zelf niet meedoen (en ik stem er ook niet voor).

Lees in ieder geval steeds goed het reglement van een wedstrijd voor je iets instuurt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. De organisatie of wedstrijd even googelen of er navraag naar doen op een schrijversforum, kan ook nooit kwaad.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s