Stijlbreuk

Ik ben bezig met het herschrijven van een oud verhaal. De eerste versie dateert van 2006, de laatste keer heb ik het in 2013 aangepast. Ik ben iemand die gemakkelijk jaren aan een verhaal werkt, die kan blijven prutsen en schaven tot het helemaal perfect is. En dit verhaal was dat dus, in 2013. Af. Perfect. Klaar.

Niet dus. Ik kreeg de opmerking dat het hoofdpersonage meer moet worden uitgediept. Dat klopt, besef ik na herlezen, ook al vond ik het destijds een prima karakterschets. Voor een verwarde tiener met mogelijk een gespleten persoonlijkheid (aangenomen dat de dode tweelingbroer die in het verhaal wordt opgevoerd niet echt is, maar dat mag de lezer zelf beslissen), is hij nog veel te rechtlijnig.

Degene van wie ik die feedback kreeg, wist ook probleemloos de oudste verhalen (waaronder het verhaal in kwestie dus) te halen uit de verzameling die hij te lezen kreeg. De stijl week af van mijn recentere werk. Ondanks al dat geschaaf dus. En inderdaad, eenmaal ik het verhaal onder handen begon te nemen, vlogen de overbodige woorden eruit (ja, schrijven is echt schrappen), veranderden zinnen van volgorde, verbaasde ik mij over zo veel woordherhaling en andere gemakkelijk te vermijden mankementen. De schaaf kan zijn werk weer gaan doen.

Zal het ooit af zijn – perfect, klaar? En dan heb ik het niet enkel over dit ene verhaal, maar veel meer over mijn schrijfstijl in het algemeen. Of zal wat ik nu schrijf over tien jaar ook nog hopeloos voor verbetering vatbaar blijken?

2 gedachtes over “Stijlbreuk

  1. Terwijl je schrijft ontwikkel je je inderdaad, en de tijd gaat voort en als je achterom kijkt zie je fouten. Zo was het leren lopen stuntelig en droegen we luiers. Achterom kijken, hier zijn, vooruit kijken. Ik schrijf verder terwijl ik leer en voel dat ik iets verlies van eerder.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s