Fantasywezens aflevering 1: engelen en demonen

Ik ga een reeks blogjes schrijven over de bovennatuurlijke wezens die ik gebruik in mijn verhalen, over hun herkomst, eigenschappen, de verhalen waar ze in voorkomen, enzovoort. Vandaag deel 1: engelen en demonen.

Engel van Rome 2

Wie zijn ze? Engelen en demonen symboliseren gewoonlijk respectievelijk het goede en het kwade, al worden demonen soms ook gewoon gezien als een (lage) klasse van engelen en zijn er ook engelen die je minder graag wil tegenkomen. Vaak kunnen ze een menselijke vorm aannemen, terwijl ze tegelijkertijd rechtstreeks in contact staan met hemel of hel.

Waar komen ze vandaan? Wij kennen deze wezens vooral uit de Christelijke overlevering, maar uiteraard komen ze ook al voor in veel oudere mythologieën. Al passen ze toch het best bij een monotheïstisch wereldbeeld met een zwart-wit visie over goed en kwaad. Algemeen geldt dat ze boodschappen overbrengen tussen goden (of godachtige wezens zoals Satan) en mensen. Waar en wanneer zulke boodschappers voor het eerst opdoken, kan ik helaas niet terugvinden. In het Gilgamesj-epos zou je Enkidu, die door de hemelgod Anu geschapen wordt als vriend voor Gilgamesj, als een soort engel kunnen beschouwen, en Humbaba, die door de god Enlil gestuurd wordt om de mensheid te terroriseren, als een demon. Misschien zijn engel- en demonachtige wezens wel zo oud als de mensheid zelf.

Wie koopt dit spul voor een jong geitje

Het woord demon is afkomstig van het Griekse δαίμων (daimoon), een bovenaards wezen dat zeker niet slecht was, maar een mindere god, of een wezen dat tussen mensen en goden in stond. Ook het woord engel is afkomstig uit het Grieks, ἄγγελος (ángelos) betekent boodschapper.

In welke boeken komen ze voor?

  • In de serie The Book of All Hours voert Hal Duncan engelen op als personages, maar van “het goede” dat ze representeren is hier weinig te merken.
  • In Herinneringen van een engelbewaarder van Willem Frederik Hermans krijgt het hoofdpersonage boodschappen van zijn engelbewaarder en van de duivel.
  • Meneer Wegwezen (Mister B Gone) van Clive Barker bevat de memories van demon Jakabok, die de lezer ervan tracht te overtuigen het boek te verbranden.
  • In Spanky van Christopher Fowler sluit eeuwige loser Martyn een pact met Spancialosaphus Lacrimosae (aka Spanky), een daemon in de klassieke Griekse zin van het woord. Spanky helpt hem alles wat hij wil te krijgen, maar uiteraard blijkt de vriendelijke daemon ook een duistere kant te hebben.
  • Het Verloren Paradijs (Paradise Lost) van John Milton is een episch gedicht dat vertelt over de engel Lucifer, zijn opstand tegen god, zijn val naar de hel en zijn wedergeboorte als slang die Eva verleidt in het aards paradijs.

Brand-1

In mijn eigen verhalen

  • Alyssa in Schaduwzijde kan als enige de engelen en demonen (door haar helle en bleke tinters genoemd) die ons dagelijkse leven beïnvloeden waarnemen. Wanneer een demon de jongen waarop ze een oogje heeft bederft, sluit ze een deal met hem, maar die keert zich natuurlijk tegen haar.
  • De sterrenjongen in Het lied van de sterrenjongen is een buitenaardse demon.
  • In De geur van vergeving duiken een jongen en een meisje op die het hoofdpersonage advies influisteren, als een engeltje en duiveltje op haar schouder.
  • Ook de slechterik in Stormkind kan een demon genoemd worden.
  • In Droomspiegels en scherven, de roman waaraan ik al ruim tien jaar aan het prutsen ben, spelen engelen een belangrijke rol.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s