Fantasywezens aflevering 2: Buitenaardsen

Eigenlijk zijn buitenaardse wezens strikt genomen geen fantasy. De kans dat wij aardbewoners alleen zijn in het universum, lijkt mij in ieder geval bijzonder klein. Maar de kans dat we ooit in het echt kennismaken met wezens van een andere planeet, is even goed niet zo groot. Vooralsnog behoren buitenaardsen dan ook tot onze fantasiewereld.

Maan, Wassende Maan, Persoon, Ster

Wie zijn ze? Ze kunnen op mensen lijken, of juist helemaal niet. In ieder geval geldt dat vooral de interactie tussen aardlingen en niet-aardlingen, of tussen mensachtigen en niet-mensachtigen, boeiende verhalen oplevert. Ze kunnen even slim zijn als wij, enkel over een dierlijk bewustzijn beschikken of juist veel intelligenter zijn, of misschien denken ze wel zo anders dat er geen vergelijking mogelijk is. Ze kunnen ons goed gezind zijn, ons als een lagere diersoort beschouwen of een te veroveren volk, of zelfs ronduit kwaadaardig zijn.

Een specifiek voorbeeld van dat laatste is de zogenaamde kosmische horror van H.P. Lovecraft en de vele schrijvers die door hem beïnvloed zijn. Cthulhu en zijn Ouden, deels god, deels alien, deels iets zo eng dat je het niet eens wil weten, zijn zo gruwelijk dat niemand hen juist kan omschrijven. Net als de verhalen over invasies van marsmannetjes, spreekt kosmische horror vooral onze aangeboren angst voor het onbekende aan.

Octopus, Garnaal, Monster, Alien

Waar komen ze vandaan? Vanaf dat de mens begon te beseffen dat onze planeet maar een van de (zeer) velen is, kon hij (of zij uiteraard) beginnen fantaseren over wat er daarbuiten bestond. Vooral nadat we zelf de ruimte introkken, werden verhalen over buitenaardsen frequenter.

In welke boeken komen ze voor?

  • De klassieker Slachthuis vijf (Slaughterhouse-Five) van Kurt Vonnegut voert wezens van de planeet Tralfamadore op, voor wie de tijd net als voor het hoofdpersonage geen lineair gegeven is.
  • Wanneer de Aarde plaats moet maken voor een intergalactische snelweg, komt Arthur Dent uit Het Transgalactisch liftershandboek (The hitchhiker’s guide to the galaxy) van Douglas Adams in de ruimte terecht en maakt kennis met allerhande buitenaardsen en het getal 42.
  • In de meeste verhalenbundels van de eerder al genoemde H.P. Lovecraft wordt verwezen naar buitenaardse wezens, vooral in de verhalen die deel uit maken van zijn Cthulhumythos.
  • Het raadsel van de Amarantin (Revelation Space) van Alastair Reynolds draait om een buitenaards ras dat honderduizenden jaren werd vernietigd op het moment dat ze ruimtevaart ontdekten.
  • De hoofdpersoon Het boek van wonderlijke nieuwe dingen (The Book of Strange New Things) van Michel Faber reist naar een verre planeet om de bewoners te bekeren tot het Christendom, iets wat hem merkwaardig weinig moeite kost, terwijl de Aarde dreigt vernietigd te worden door klimaatverandering.

Monster, Alien, Actie, Cijfer

In mijn eigen verhalen

  • I’al’lu uit Het lied van de Sterrenjongen is een kwaadaardig buitenaards wezen die de wereld wil veroveren via het lichaam van een jong meisje uit Burkina Faso.
  • In Mijn lieve groene Sebastian wordt het leven van hoofdpersoon Amina gered door kleine groene wezentjes die als collectief een vorm kunnen aannemen en communiceren.
  • De buitenaarde ruimtevaarders uit Leven op Yoggoth VI zijn gebaseerd op Lovecraft, maar in dit verhaal is de horror vooral van mensen afkomstig.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s