Fragmenten uit Schemerzijde – Het lied van de sterrenjongen

Een kort fragment uit “Het lied van de sterrenjongen” :

Moussa zat op een heuvelrug met zicht op de grote moskee van Bani. Als hij zijn ogen tot spleetjes kneep, kon hij het lemen bouwwerk amper onderscheiden van de omringende bruintinten van aarde, stof en zand. Het was een vertrouwd beeld dat hem zowel gerust stelde als deed verlangen naar een kleurrijker wereld, ver weg van de Sahel, die hij enkel uit verhalen en films kende. Hij speelde met de hanger om zijn nek. Een leren veter met een stuk ruwe zwarte steen eraan, die hij jaren geleden van zijn oom Ali had gekregen. Hij liet de steen rond de veter draaien.
“Het hart van een vallende ster,” had oom Ali hem verteld. “Helemaal uit de hemel naar de aarde afgedaald, om de mensheid te beschermen tegen vreemde indringers.”
Wat daar van aan was, wist hij niet. Vast stond dat de steen hem hielp nadenken. Wanneer hij naar het ronddraaiende sieraad keek, vervaagden zijn andere gewaarwordingen en kwam hij tot rust. Hij herinnerde zich nog dat het hem had verbaasd dat de steen zo koud aanvoelde toen zijn oom hem om zijn nek hing. Hij had verwacht dat een ster juist heet zou zijn.
“Vreemde indringers?” had hij gevraagd.
“De aarde is slechts een klein bolletje in het universum,” had oom Ali geantwoord, zijn eeuwige strooien hoed in zijn hand, zijn blik op de hemel gericht. “Een bolletje, uitverkoren door God. Dat wekt jaloezie op, daarbuiten.”
Moussa had geknikt, al begreep hij er niet veel van. Hij had de uitspraak van zijn oom gezien als een soort raadseltje dat je lang moest overdenken en dat dan plots glashelder bleek. Moussa was dol op raadsels, vooral als ze een strikvraag bevatten. Dit raadsel had hij tot op de dag van vandaag nog niet ontcijferd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s