Als ik even in je hoofd kon kruipen

Soms zou ik willen dat ik even in je hoofdje kruipen kon, even in je schoenen lopen kon. Dan zou ik begrijpen waarom je elke ochtend zo moeilijk doet over welke kleren je wel of niet wil aandoen. Waarom je een paar maand nadat je zei dat alle jurkjes in de kast voor je jongere nichtje waren, nu plots een hekel aan broeken hebt. Waarom je liefst met blote armen, benen en voeten de kou in zou gaan. Waarom je zo verdrietig wordt van de verkeerde kledij. Wat je in godsnaam bedoelt met jurkjes die “niet over je buik zitten” en waar je hysterisch aan moet trekken. Waarom een staartje in je haar zo erg is (vandaag, want morgen wil je graag tien staartjes). Waarom je niet kunt slapen als je beddengoed een millimeter verkeerd ligt. Wat er zo bijzonder is aan T. dat je moet huilen als zij niet in de voorbewaking is, terwijl er genoeg andere kindjes zijn die met je willen spelen. Wat je bedoelt als je zegt “op school ken ik paars en zwart nog niet” en of ik me daar zorgen over moet maken. Waarom het zo leuk is om je moeder uit te schelden voor dikke vette banaan of erger. Wat je beweegt om midden in de nacht uit je warme bedje te komen, de donkere woonkamer te doorkruisen en bij mij in bed te kruipen. Waarom je liever helemaal niet in bad gaat dan het risico te lopen dat ik je haar met de douche zou spoelen.

Soms begrijp ik helemaal niks van je, mijn lieve schat. Al zijn er gelukkig ook momenten dat we elkaar helemaal begrijpen, zoals toen we vorig weekend in het Plantin Moretus museum de oude atlas doorbladerden en je mijn eindeloze fascinatie voor oude landkaarten bleek te delen.

Zo lang jij maar begrijpt dat ik het beste met je voorheb, je het leven zo aangenaam mogelijk wil maken en je ondertussen toch ook nog weersbestendig aankleden, op tijd en min of meer uitgeslapen op school krijgen, gezond voeden (ja, ik weet dat frietjes en curryworsten je lievelingseten zijn, en ja, die mag je soms zeker, maar niet elke week, laat staan elke dag), ook wanneer ik je gevoeligheden helemaal niet begrijp en er zelfs een beetje (heel klein beetje maar) horendol van wordt.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s