Sprongetje

De meeste ouders van jonge kinderen zullen het boek wel kennen: Oei, ik groei. De ene vindt het onzin, de ander vindt er veel steun bij. Ik hoorde tot die laatste groep, al duurde het wel even voor ik doorhad dat mijn baby een maand achterliep op schema. Het idee is simpel: wanneer je baby een moeilijke periode doormaakt en je een tripje naar de vondelingenschuif begint te overwegen, dan is dat omdat ze op dat moment nieuwe vaardigheden aan het leren zijn. Ze gaan niet de rest van hun leven zo lastig doen, het ligt niet aan jouw (gebrek aan) ouderschapskwaliteiten; ze maken gewoon een “sprongetje” door. Het gaat over, en plots zie je dat ze weer iets nieuws geleerd hebben.

En dan heb je de babytijd overleefd, en dan is je houvast van het boek weg. Want een peuter of kleuter maakt nog steeds lastige perioden door, maar omdat je niet meer even kunt verifiëren dat het inderdaad het moment is voor een sprongetje, ga je als ouder al gauw de oorzaak bij jezelf zoeken (ik heb haar verwend! slecht opgevoed! begrijp niets van mijn kind! heb te weinig geduld! …) of zelfs bij je kind, dat misschien wel gewoon een rotkarakter heeft. Wie schrijft er “oei, ik groei nog steeds”?

Noteer dan maar alvast: 4 jaar en 8 maanden (ik vermoed dat dochterlief inmiddels niet meer achterloopt, qua groei heeft mijn ieniemienie meisje haar leeftijdsgenoten inmiddels ook wel ingehaald). De symptomen: dwars dwars dwars. Als mama vraagt om je jas aan te doen, doe jij je schoenen uit. En discussiëren, over alles. Gebrul omdat de TV uitgaat voor we gaan eten. Ook wel bekend als: “Ik ben vier en ik zeg dat zie je van hier!” En het resultaat: Niet alleen een kind dat plots van alles (maar toch vooral robotten) kan tekenen maar dat spontaan aanbiedt om te helpen bij de afwas, dat zonder protest in bad gaat en haren wassen zelfs leuk vindt, dat het eerste paar sokken goedkeurt, die met je meeleeft en zich excuseert als ze zich toch eens misdraagt of je per ongeluk pijn doet, die zelf spontaan de TV uitzet. En die uitspraken doet als: “Ik vind het leuk om jou te helpen, want jij bent mijn vriend.” en “Omdat jij altijd je best doet om mij blij te maken, ga ik een mooie tekening maken.” Niet elke dag, dat zou ook saai worden, maar toch, we kunnen er weer even tegen, tot het volgende sprongetje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s