Anopheles

U had me misschien nog niet opgemerkt, dames en heren. Anopheles is de naam. Mijn geringe afmeting is in het algemeen mijn sterkte, want als de mensen mij opmerken, is het doorgaans te laat. Ik ben hier om een warm pleidooi te houden. Wellicht vanuit een andere invalshoek dan wat u van mijn voorgangers al gehoord hebt, maar ik ben niet alleen. Ik heb een vriendje meegenomen, dat onafscheidelijk van mij is, en nog kleiner. Plasmodium. Mijn zusters in de lage landen moeten deze mede-eter al enkele decennia missen., weet u.

De mensheid stelt mijn bestaan niet op prijs, en dat van mijn kameraad nog veel minder. Vandaag de dag houden wij ons uitsluitend op in tropische regionen, in arme landen. Maar er is een weg terug. Stookt u maar flink, dames en heren, maakt u het zich maar gezellig, liefst nog met steenkool. En als al te warme zomers (daar kunt u best aan wennen) u minder bevallen, bespaar dan vooral niet op airconditioning. Doet u alstublieft al uw verplaatsingen met de auto, als het niet te ver is, want dan kunt u beter vliegen, dat is helemaal ideaal. En stop met dat jammerlijke consuminderen, laat de industrie maar groeien en groeien, tot uw klimaat voor ons leefbaar wordt.

Afbeeldingsresultaat voor malariamug

U bent goed bezig, mensen, als u ons graag wil uitnodigen naar uw contreien. Dan kom ik lekker mee met de klimaatvluchtelingen. Eerst naar het noorden van Afrika, waar ik vroeger nog van beroemde farao’s geproefd heb. Dan de middellandse zee over, als de temperatuur blijft stijgen, meer dan een paar graden hoeft niet. En blijft u dan maar lekker voortdoen zoals u bezig bent, zodat het waar u woont ook lekker warm en vochtig wordt. Dan kom ik uw achterkleinkinderen prikken, mmmm, wat verheug ik me daarop, op dat zoete Europese bloed. Het is toch ook niet eerlijk dat de kindersterfte in uw regio zo veel lager ligt dan in de mijne. Met mijn hulp zal er meer gelijkheid komen in de wereld, dat is toch wat we allemaal willen, nietwaar, malaria voor iedereen!

Dit verhaal schreef ik in 2016 voor de wedstrijd Parlement der Dingen met thema klimaatopwarming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s