Het Vleeshuis

Een nieuwe rubriek voor 2017, omdat er dicht bij huis ook heel wat te zien en te beleven valt. Hopelijk kan dit ook dienen als gidsje voor wie Antwerpen komt bezoeken, met of zonder kinderen.

Eind januari stapten wij op bus 34, die ons afzette aan de oever van de Schelde, nabij Het Steen en de Suikerrui. Van die bushalte is het maar enkele minuten wandelen tot aan Het Vleeshuis.

32344297170_e9cace3205_z

Het was al een eeuwigheid geleden dat ik er zelf geweest was, van in de tijd dat er nog een allegaartje van muziekinstrumenten tot mummies werd tentoongesteld. Voor dochterlief was het, na het MAS (waar we al meerdere keren kwamen, wijd ik ook nog wel eens een blogje aan) en Plantin Moretus (mijn lievelingsmuseum in Antwerpen sinds we er in het vijfde studiejaar een bezoekje aan brachten, behoort tot het Unesco werelderfgoed en is pas helemaal vernieuwd, ook hier zal ik bijtijds een blogje aan wijden), het derde Antwerpse museum dat ze bezocht. Helemaal gratis voor kinderen onder de twaalf, en voor mama’s met een A-kaart.

Vandaag de dag is het allegaartje helemaal opgekuist (de mummies verhuisden naar het MAS) en is het hele museum gewijd aan “muziek in de stad”. Op het gelijkvloers vind je allerhande muziekinstrumenten en partituren, wordt de geschiedenis van de opera uit de doeken gedaan en kun je zelf de beiaard bespelen. Wat Dunya het leukste vond waren de koptelefoons waarmee je naar muziek kunt luisteren, al werkten die helaas niet allemaal. Achteraan, in een donkere tunnel waar automatisch het licht aan gaat als je binnen stapt (een attractie op zich), is er momenteel een tijdelijke tentoonstelling over operadecors.

32343645320_6a08043f57_z

Beneden leer je over de geschiedenis van dansmuziek, zie je hoe klokken gemaakt worden, en er bevindt zich tevens een mysterieuze deur, met een groot sleutelgat, die niet naar buiten leidt maar waar wel kou door komt en die ongetwijfeld helemaal deel uit maakt van het concept van het museum (of dat toch zou doen als een vierjarige als gids werd aangesteld).

Het Vleeshuis is geen groot museum, op een uurtje waren we rond, maar zeker de moeite waard voor jong (enkel niet voor de allerkleinsten, ik zou zeggen vanaf ze naar school gaan ongeveer) en oud, als het onderwerp je interesseert uiteraard.

31910243283_249c870b88_z

Adres

Museum Vleeshuis | Klank van de Stad
Vleeshouwersstraat 38
2000 Antwerpen
tel. 03 292 61 01
vleeshuis@stad.antwerpen.be

http://www.museumvleeshuis.be/nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s