Psychomono

Wat hebt u een heerlijk zachte sofa, mevrouw de dokter, ik lig hier zo graag. Ook al ben ik zowat de enige die niet gek is in deze buurt. En bent u de enige die me niet probeert wijs te maken dat wat ik heel goed zie met mijn eigen ogen, niet echt is. Nee, u zit daar maar, helemaal zen, en u kijkt me aan, ja zo, met uw ogen tot spleetjes geknepen, en soms maakt u zo’n knorrend geluidje. Fijn hoor, mevrouw de dokter.

Ik heb weer een zware week achter de rug. Ze houden me nu dag en nacht in het oog. Mijn vrouw – Nee, niet mijn vrouw, dat weet ik en u ook. Het wezen dat het omhulsel van mijn vrouw gebruikt, die dus, die heeft de slaapkamer heringericht. Schilderijtjes, nieuwe lampen, zelfs een spiegel. Allemaal verborgen camera’s, zo dom ben ik niet hoor, mevrouw de dokter. Ik heb er zo veel mogelijk onschadelijk gemaakt, maar ik heb er vast nog over het hoofd gezien. Furieus was ze, mijn zogenaamde –

Waar was ik over bezig? Nee, u zegt niks, dat ben ik al gewoon, mevrouw de dokter. Ach, het zal ook wel niet belangrijk geweest zijn. Heb ik u al verteld over het vogeltje dat op mijn schouder woont? Ik weet niet wat voor soort het is, ik zie het maar uit mijn ooghoek, en ik ben daar ook geen kenner van. Heel de dag kwetteren naast mijn oor, soms ben ik het wel eens beu hoor, maar ik heb tenminste altijd gezelschap.

O jee, wat hoor ik daar? Voetstappen op het grind. Dat zal uw volgende patiënt al weer wezen. Die vervelende Jan d’Hondt. Als u het niet erg vindt, ga ik er dan nu via de achterdeur vandoor, mevrouw de dokter, voor hij weer ruzie zoekt en de politie belt. Die vent is echt knetter, stel u voor, beweren dat hij hier in uw kantoor woont en dat u zijn kat bent!

 

Dit stukje schreef ik in 2015 voor een wedstrijd waarvoor een personage een monoloog moest houden op de bank van de psychiater. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s